יער מאכל- חקלאות טבעית
בואו נתחיל במה זה יער.
תעצמו שניה את העיניים ותדמיינו לכם יער. מה סובב אתכם? מה אתם רואים, שומעים וחשים?
יער היא מערכת אקולוגית רבגונית המשלבת שכבות רבות של צמחים, עצים, שיחים, מטפסים, צמחים משתרעים, פקעות, צמחים רב שנתיים וחד שנתיים, פטריות, בעלי חיים, מיקרואורגניזמים ועוד..
כל פיסת אדמה ביער מחופה בצמחים, אבנים, חומר אורגני כגון עלים יבשים, גזעים יבשים, חיות שבדרכן חזרה לאדמה ועוד.
הטבע דואג לכסות את האדמה בכדי לאפשר את מחזוריות החיים ואת בריאות האדמה.
https://www.youtube.com/watch?v=sccYKxpaQNw
אדמה חשופה היא אדמה חולה.
ביער בטבע יש סימביוזה בין צמחים, חיות, חרקים, פטריות, מיקרואורגניזמים וחיידקים. הסימביוזה הזאת שומרת על איזון היער, על המערכת החיסונית של הצמחים והחיות והאיזון שבניהם.
היערות הם הריאות שלנו, הם מייצרים חמצן, מונעים סחף, מקבעים פחמן, מהווים מקור למזון, תרופות, למחסה, חומרי בניה, שומרים על המגוון הביולוגי ועוד.
עכשיו אפשר להתחיל לדבר על יערות מאכל.
יער מאכל הוא חיקוי של יער בטבע, רק שלטבע לוקח כ- 100,000 שנים ויותר להיווצר.
אנחנו רוצים להתבונן על התבניות והדפוסים שבטבע ולחקות אותם בהתאם לצרכים שלנו, בהרמוניה עם הטבע.
אני יושבת וכותבת מהערסל, ליד הבריכה של חיות הבר שביער המאכל שלנו. אתאר לכם את מה שאני רואה ושומעת: אני מרגישה בטבע, שומעת את המים זורמים, מגוון רחב של ציפורים שרות ובאות לשתות ולהתקלח במים, חרדון מסתכל עלי מהסלע תוך כדי התחרדנות בשמש, שפריריות, פרפרים, דבורים ועוד חרקים יפים ומעניינים מתעופפים סביבי. אני מתחת לעץ פקאן שעליו מטפסים ענבים ופסיפלורות. מולי אשכול של בננות אדומות, משמאלי אשכול ענק של בננות פלנטיין, גרגירי פנמה בשלים על העץ, מתחתם שילוב של אננסים, גולדן ברי, ג'ו'גי ברי, מנטה, פטל, קפה, עגבניות וכולם גדלים ביחד בכיף, בשטח הקטן שסובב אותי ברגע זה.
הרגשה של הרמוניה עם הטבע, אני מרגישה חלק ממנו, חלק מהיצירה, ומנסה כמה שפחות להפריע למהלך הטבעי.
ביער מאכל אנחנו בעצם עושים תהליך הפוך למה שקורה בטבע. בהיווצרות של יער בטבע, היער נוצר מהקטן לגדול. מתחיל מטחב ומצמחים חלוציים חד שנתיים, אחריהם מגיעים צמחים רב שנתיים קטנים, שיחים, וככה לאט לאט במשך עשרות עד מאות אלפי שנים נוצר לו יער.
בהקמת יער מאכל אנחנו מתבוננים בטבע ומחליפים את שכבות הצומח בצמחי מאכל ומרפא. אנחנו מתחילים בשכבה הראשונה בנטיעת העצים הגדולים של היער, שיכולים להיות עצי אגוז או עצי פרי המגישים לנו את הפירות כך שאין לנו צורך להגיע לגבהים שלהם בשביל לקטוף את הפירות.
השכבה השנייה, עצי פרי קטנים יותר, השכבה השלישית שיחים, השכבה הרביעית צמחי מרפא, תבלינים וירקות רב שנתיים, שכבה חמישית פקעות ושורשים, שכבה שישית צמחים משתרעים, שכבה שביעית צמחים מטפסים. בין השכבות השונות ניתן לזרוע ולשתול גם ירקות חד שנתיים.
לפני שמתחילים להקים יער מאכל חשוב להשקיע זמן בהתבוננות במטווה השטח, בתבניות ובדפוסים של הטבע. תכנון נכון לוקח זמן. ככל שנתבונן יותר נוכל להקים מערכת חזקה והרמונית עבורנו ועבור הטבע הסובב אותנו.
הקמה ראשונית דורשת הרבה עבודה. אני אישית מאוד נהנית לעבוד עם האדמה. משהו שחשוב מאוד לקחת בחשבון זה מי הולך להקים את הפרויקט ומי הולך לתחזק אותו בשנים הראשונות. אך כשהיער יהיה מבוסס, תהיה מעט עבודה כי זאת מערכת אקולוגית רב שנתית. העבודה העיקרית היא קטיף של המזון הגדל בו, אחזקת השבילים באזורים קהילתיים והרבה זמן לשכב ולהתבונן מהערסל.
ככל שנלמד יותר להתבונן ופחות לפעול, הפעולות שלנו ביער יהיו יותר מדויקות ונכונות.
בואו נחייה את גן העדן